2009-12-07

Lucka sju, december 2009

Kalla dagar vill man ha något varmt att dricka. Värmen kan dock bli för mycket för händerna och bordsytor. Ett snyggt set för varma glas kan då vara trevligt att ta fram.

Det här tovade projektet är anpassat för smidig stickning och tovning för helgernas dekorationer och gåvor. Flera omgångar av underläggets mönster stickas på rundsticka så att du kan göra flera på samma gång. Efter att du har maskat av tovar du arbetet och sedan kan du enkelt klippa isär underläggen. Tova en vända till för att snygga till de klippta kanterna. Muffarna till kaffemuggarna stickas en i taget på strumpstickor, men om du använder två rundstickor kan du sticka två i taget.

Tovade glasunderlägg och muggmuff från Knit Picks

Färdig storlek:
Underlägg: ca. 7,5 cm x 7,5 cm efter tovning
Muff: ca. 7, 5 cm hög x 12,5 cm omkrets på det bredaste stället efter tovning

Sticknålar:
3.5 mm: 60 cm rundsticka för underläggen
3.5 mm: Strumpstickor eller två 60 cm rundstickor för muffarna
Anpassa storleken på sticknålarna för att uppnå rätt stickfasthet.

Stickfasthet:
24 maskor = 10 cm slätstickning.
PDF-mönster

Underlägg:

För varje underlägg behöver du 28 maskor. Det inkluderar de maskor som behövs i mellanrummen för att du ska kunna klippa isär underläggen. När du har bestämt hur många underlägg du vill sticka multiplicerar du det antalet med 28 och lägger upp löst på stickorna. På en 60cm rundsticka ryms fyra underlägg utan problem. Det är ett lagomt antal om man vill ge bort dem i gåva också. Fäst i hop stickningen och se till att maskorna inte snott sig. Sticka varv 1-33 på mönsterdiagrammet (coaster, finns i PDF-mönsterlänken ovan). Maska av löst.

Allt eftersom du stickar mönstret kan du "fånga" garnet som du inte stickar med och väva in det i stickningen så att det inte blir några lösa öglor längre än tre maskor.

I de här instruktionsvideofilmerna kan du lära dig hur man kan göra. De är på engelska:

Den här visar hur man kan hålla rätt på garnet medan man stickar:
knittinghelp.com

De här två visar hur man "fångar" garnet på baksidan på lite olika vis:
Nicole Hindes
Beth Lutz

Det är viktigt att maska på och av löst så att övre och nedre kanten blir så jämnt tovad som möjligt.

Tova stickningen tills den är lätt filtad. Klipp isär underläggen. Tova underläggen en gång till (eller fler) tills du är nöjd med tovningen och kanterna är jämnt filtade.

Muff:

Lägg upp 60 maskor på stickorna. Följ mönsterdiagrammet för muffarna. (cuff i PDF-mönsterlänken ovan), upprepa mönstret två gånger och utför ökningarna mellan snöflingemotiven. Använd bakre maskbågen för att sticka en maska i rätt färg vid ökningarna. Maska av löst och tova.

Videobeskrivning på hur man ökar genom att sticka två gånger i samma maska. Byt färg när du ökar genom att använda den nya färgen när du stickar genom den bakre maskbågen.


Tovning

Tova i tvättmaskin på vanligt tvättprogram och 40 grader + centrifug med 1 msk tvättmedel. Lägg med ett par jeans eller ett par gamla handdukar. De hjälper till med tovningen.

Tova för hand gör du genom att du växlar mellan varmt och kallt vatten samt bearbetar stycket genom att varsamt krama och kanske även "gnugga" lite. Hur varmt vatten du behöver använda och hur länge du behöver bearbeta stycket får du prova dig fram till.

Inga kommentarer: