2009-12-08

Lucka åtta, december 2009

Att ständigt köpa nya plastkassar tar hårt på både miljön och plånboken. Köp en sista påse och använd den som mönster till att sy i tyg istället. En beskrivning på en sådan kasse har jag hittat på Crafster.org. Jag har försökt översätta beskrivningen nedan men det är inte ordagrant. Bilderna ser ni på Crafster.


Påsen är gjord med en enda mönsterbit. Den är precis som en kasse du köper i affären. Faktum är att mönstret är gjort av en shoppingkasse. På bilden visas påsen med tre 2liters drickor - och man kan bära dem utan risk för att påsen går sönder som de av plast kan göra.

Du börjar med att göra ditt mönster av ....ta da.... just det, en plastkasse. Klipp bort de hopsmälta kanterna på botten och båda handtagen. Vik ut sidorna och klipp upp i kanten på båda sidorna. Kasta den ena biten och vik den andra på mitten.

Lägg den på ditt tyg mot en vikt kant och nåla fast. Du behöver klippa ut 2 bitar i ditt yttertyg och 2 i ditt fodertyg.

Lägg ihop en bit yttertyg och en bit fodertyg, räta mot räta. Sy ihop dem mellan handtagen, det som ser ut som ett "U". Sy sedan andra sidan av handtagen. När du syr ska du lämna 3cm i toppen av handtagen osytt. Det ger dig sömsmån att sy ihop dem senare. Klipp jack mot sömmen i kurvorna, vänd ut och in och stryk. Vänta med att sy en stickning till senare. Gör likadant med de andra två delarna.

Lägg de båda delarna rätsida mot rätsida. Vik ned fodertyget vid handtagen och nåla ihop yttertyget. Sy en söm tvärs över handtaget. Ta fodertyget och och sy en söm över kanten där också. När du rätar ut tyget kommer du att ha sytt ihop båda sidornas handtag och det finns en öppning i sidan där du viker in sömsmånerna. Sy ihop handtagen på andra sidan. Stryk.

Nu går vi över till att göra fickan som gör att man kan vika ihop påsen och förvara den i sig själv. Detta är valfritt. Om du inte vill ha en ficka hoppar du ner till fortsättningen av påsbeskrivningen. Storleken på fickan är beroende av hur stor påse du har. För att ta reda på storleken viker jag ihop min blivande påse, mäter hur stort det blir och lägger till lite extra. Det blir lite bulligt när påsen är ihopvikt och fickan vänds ut och in om påsen. När du gör fickan klipper du ut en bit som är dubbelt så lång som fickan ska bli. Vik den på mitten -räta mot räta - och sy sidsömmarna. Klipp av hörnen vid den vikta kanten, vänd ut och in och stryk fickan slät.

Ta reda på mittenlinjen av påsens framsida och av fickan. Lättast är att du viker dem båda på mitten. Placera fickan med den öppna sidan nedåt på påsens framsida med markeringarna mot varandra. Nåla fast fickan . OBS! Nåla endast i yttertyget. Vik undan fodret. Sy fast fickans sidor i påsen.

Fortsätt sy ihop påsen. Lägg påsen så att yttertygerna ligger räta mot räta mot varandra och fodertygerna likadant åt andra hållet. Sy sidsömmarna i en söm från yttertyg till fodertyg. Pressa sömsmånerna åt sidorna. Vänd påsen så att fodret kommer på insidan. Stryk slätt och sy sedan en stickning runt handtagen och öppningen så att hålen du lämnade i handtagen tidigare sys igen.
Nu ska vi göra vikningen i sidan som plastkassen hade. Vik handtaget så att sidsömmen hamnar mellan tyglagren. (Titta på en plastkasse så ser du hur jag menar.) Sy en söm rakt över handtaget så att vikningen håller sig på plats. Syr du i sömmen där du sydde ihop tygstyckena så syns den inte. Gör likadant med andra sidan.

Se till att vecken ligger rakt längs nederkanten och sy en söm tvärsöver från rätsidan. Klipp bort tyget nära sömmen och vänd sedan påsen in och ut. Sy ännu en gång rakt över botten. På det viset har du sytt in sömmen så att den inte fransar sig eller går sönder. Det kallas för att sy en fransk söm. Vänd påsen ut och in igen. Den är nu klar.

För att vika ihop påsen lägger du den med fickan nedåt. Vik in sidorna, använd fickans sidor som mått. Vik ned handtagen. Vik ned resten av påsen, ännu en gång använder du fickan som mall. Stick in handen i fickan och ta tag i påsen genom tyget och dra in påsen i fickan. Släta till.

Inga kommentarer: