2009-11-28

Pärlboll!

Skriven av Pifa.

I exemplet här använder jag 4mm:s vaxpärlor men pärlbollen blir allra snyggast (i mitt tycke alltså :D ) när den görs med 4mm swarovski bicones. Det är självklart möjligt att göra alla möjliga storlekar men det kan vara bra att tänka på att alla pärlor ska ha samma form och storlek.

1. Det behövs 30 stycken pärlor och en bit nylontråd (fiskelina) på ca 60-70 cm. Sen kan det vara bra att ha någon form av lim att fixera knuten med.2. Trä på 5 pärlor och vänd tillbaka tråden så att pärlorna formar en blomma. Flytta så att "blomman" sitter mitt på tråden.3. Trä på 4 pärlor och vänd återigen tillbaka genom den sista (denna princip följer du genom hela mönstret). Nu befinner sig de två "blommorna" bredvid varandra och trä en av trådändarna genom den närmaste pärlan på ena sidan (jag brukar alltid köra åt vänster men det viktigaste är att du kör samma sida varje gång) så att det ser ut som bilden här nedan. Nu har du byggt grunden till nästa "blomma" som det nu bara behövs 3 nya pärlor till.4. Fortsätt alltså med att trä på 3 pärlor, gå tillbaka genom den sista och sen tillbaka genom en av pärlorna i den första "blomman". Upprepa detta tre gånger. Efter detta borde du nästan ha ett halvklot. När du kommit till detta läge trär du igenom två pärlor efter den nyaste "blomman" istället för en, nu behövs det alltså bara två nya pärlor för att skapa den sista "blomman" på halvklotet. Trä då på två pärlor, tillbaka genom den sista och sen vidare till en närliggande igen. Det kan vara lite knepigt att hålla tråden spänd men det kommer du lära dig efter en boll om inte tidigare!Nu ser förhoppningsvis ut så här:5. Trä på 3 nya pärlor, tillbaka genom den sista och sen återigen igenom de två närliggande på ena sidan. På den denna halva av klotet har trär man alltså igenom de två närmaste till vänster (eller vilket håll du nu valt) och inte bara en som det var tidigare. Trä sedan på två pärlor och utför samma procedur som tidigare. Upprepa detta ytterliggare två gånger.
Efter detta trär du nu, efter att du gjort färdigt sista "blomman", igenom de tre pärlorna till vänster så att du befinner dig i det läge som visas på bilden nedan. Jag tycker att det tydligt syns att det nu bara fattas en pärla för att bli klar.6. Trä nu på den allra sista pärlan med båda trådändarna (en åt varje håll) och trä ena trådänden runt den enda "blomma" som inte är genomträdd (se den lilla bilden i bilden nedan; så ska alla pärlkopplingar se ut). Nu är det bara att dra åt lite extra och knyt ett par knutar. Klipp av tråden och sätt en liten klick lim på knuten. Vill du ha en bindögla som man kan dra en kedja genom så kan det vara smidigt att trä på den strax innan man gör knuten så att den sitter fast under knuten.Såhär ser den slutgiltiga bollen ut: (jag la även dit en boll gjord av swarovski-pärlor)LYCKA TILL!


Kram
Pifa

2 kommentarer:

Helen sa...

Vilken bra beskrivning, blev jättesugen att prova!

Camilla ~ www.elmida.se sa...

Ååå vilka fina!
Blir sugen på att testa :o)