2008-09-29

Trasselbollar

Skriven av LinaK

Så här gör du:


Detta behöver du: Papperssnöre i den färg du vill. Finns i hobbyaffärer eller på Ikea t ex. Decoupage Lack, en rund ballong och plastfolie. Även ett par plasthandskar kan vara bra att ha.


Blås upp ballongen till den storlek som du vill ha på din boll. Kläd sedan in den i plastfolie. Detta gör du för att det ska bli lättare att ta bort snöret ifrån lacket när det har torkat.


Häll upp lite Decoupage Lack i en kopp och doppa ned handen så att du får handen full av lack. Dra sedan en bit av snöret igenom så att den blir kletig. Om du har ett tjockt och stelt snöre kan det underlätta om du har fuktat ned snöret innan med vatten, men snöret som jag använde sög upp lacket bra ändå.


Sedan är det bara att börja linda det lackade snöret runt ballongen utan någon som helst ordning. Se till att snöret hela tiden är lackat genom att hämta lite nytt lack i handen då och då. Linda så mycket och tätt som du tycker att det blir snyggt.


Så här kan det se ut när det är färdigsnurrat. Var noga med att det inte blir något "hål" där plastfolien sticker ut. Lägg bollen åt sidan och låt den torka. Tiden varierar beroende på vilken typ av snöre du har och hur mycket lack du har haft på, men när bollen är torr och hård så är den klar.


Sedan är det dags att sticka hål på ballongen och försöka få ut innehållet.


Lossa plasten ifrån tråden och dra försiktigt ut den. Ibland kan det vara kvar lite lack mellan några trådar, men det är bara att pilla bort det med.


Sedan är bollen klar och det är bara att göra fler att matcha med. De är jättefina att ha i en hög vas eller som jag har dem, på ett fat. Så enkelt att byta färger allteftersom årstiderna passerar och en kul present att ge bort!

Lycka till!

3 kommentarer:

Zarah sa...

NAJS! Såna vill jag göra :D

Trixie sa...

Gud vad snyggt och enkelt! Sånna måste jag prova att göra:) lär ju vara mkt billigare än att köpa i affär iaf. kram

Anonym sa...

Vilket bra tips, tack så mycket!
♥ Sanna