2008-09-29

Tändsticksask julkalender

Skriven av Blomman

På pyssel.net har många börjat göra julkalendrar av tändsticksaskar. Tänkte skriva en beskrivning på svenska här i Pysselskolan. Orginalbeskrivningen kan du läsa på Bubbly Funk. Jag har inte följt den beskrivningen helt och hållet när jag gjorde min.

Det du behöver är 24 tändsticksaskar, dubbelhäftande tejp, stadig kartong eller en bit masonit till golv och tak, ett fint mönstrat papper eller matchande spillbitar, 24 brads eller något annat att öppna/stänga lådorna med, dekorationer.

I den ursprungliga beskrivningen har de målat alla lådor med akrylfärg. Några skrev på pysselforumet att det blev trögt att skjuta in och dra ut lådorna så jag skippade det momentet.

Jag köpte vanliga små solstickanaskar. De var förpackade med åtta askar per förpackning så jag behövde tre förpackningar. Det blir många tändstickor:


Jag började med att klä in bottenplattan och taket med fina papper. Har inte tagit några bilder på det tyvärr.

Jag satte en bit dubbelhäftande tejp på alla askarna:

Jag tejpar bara ena halvan av asken.


Sedan tog jag tre askar och satte fast dem på varandra.
Jag klistrar fast askarna med den dubbelhäftande tejpen åt samma håll.

Den understa asken får behålla skyddspapperet så länge.

Nu sitter alla tre ihop.

Jag tänkte använda vanlig brun cardstock som bakgrund på mina tändstickslådsidor. Eftersom jag har den dubbelhäftande tejpen åt samma håll var det enkelt att sätta fast kartongbiten.När jag klistrat ihop fyra staplar med tre askar i varje satte jag fast dem på botten plattan. Jag tog då bort den dubbelhäftande tejpen från den understa asken och satte den på plats.

Här missade jag att ta ett foto så här sitter redan den andra våningen på. Det syns kanske inte så bra men jag tejpade ett lager dubbelhäftande tejp över alla fyra askstaplarna.

Sedan satte jag fast en bit cardstock som mellanlager.


På cardstocken satte jag fast nästa omgång med tändsticksask staplar. För att det ska vara stadigare sätter jag en långsida över det första varvets kortsida. Då får man två ytor att dekorera som sitter lite överlappande i mitten.

Jag glömde att jag hade tagit ur lådorna så den undre delen blev lite mosad. För att ge den stadga på nytt satte jag dubbelhäftande tejp på några juliga band.

Om du tittar noga ser du att bandet går från insidan på ett av hålen som lådorna ska stoppas in i över långsidan och in i andra sidans hål. Den här nödlösningen gjorde att jag fick byta ut mina dekorationsplaner. Det går att sätta fast band längs askarnas långsida innan man sätter fast cardstock eller mönsterpapper på sidorna. Banden ger mer stadga åt lådkonstruktionen.

Med ännu ett lager dubbelhäftande tejp på övre lagrets staplar är det lätt att fästa taket.

Nu började jag dekorera mina lådor. Jag valde ett mönstrat papper, satte dubbelhäftande tejp på baksidan och skar till remsor som är något bredare än askarnas framsida. För mig blev det 3,5 cm.

Först satte jag remsan på lådans framsida.


Sedan stack jag ett hål med en nål.


För att få igenom mina brads vidgade jag hålet med en nagelsax.


Då blev det lätt att sticka in min brads.


Jag vek ut benen och klistrade fast resten av remsan på askens insida. För att det skulle bli snyggt över lådans kant klippte jag ett litet jack på båda sidor och sedan ansade jag det som stack upp.


I och med att jag klippte remsan lite bredare än asken täcker den hela botten i asken.


Efter allt detta tog min dubbelhäftande tejp slut så min kalender är inte riktigt färdig ännu. Jag hoppas att det går att använda min beskrivning och göra egna kalendrar ändå.
Nu har jag köp mer tejp och så här blev min kalender:

11 kommentarer:

Karin sa...

superkul idé! synd att jag inte har nån att göra en sån här kalender till :/

Annie S sa...

vilken kul idé! Men vad skall man göra av alla tändstickor? Har ni några tips på pyssel man kan göra av dem?

Pysselskolan sa...

Jag kommer att ge bort hinken med tändstickor i julklapp. Jag scrappade en tändsticksask och la med:

Se bild här

I den större asken lade jag extra plån som jag plockade från askar jag altrade.

/Blomman

Kada sa...

Så bra instruktion, jag ska försöka göra en nu! Men inte som adventkalender utan som förvaring har jag tänkt... Önska mej lycka till *skratt*

Kramiz Kada

Linda sa...

Hittade din sida när jag tänkte göra en egen tändstickskalender. Behövde lite tips.. och vips var jag här. Nu är min i full gång och jag tror den kommer bli jättefin

Linda sa...

Tack för tipsen. Min är klar: såhär blev den:
http://www.candygirl.nu/2009/10/23/fardig/

louise hellgren sa...

man kan väl använda störra tändsticks askar? :)

Elin sa...

Den blev ju jättefin. Jag har gjorde något liknande med tändsticksaskar också, fast din blev finare.

Maskrosus sa...

Gud vad snygg den blev! :)

Jennie sa...

Helt fantatisk! En sån måste jag göra! Lade till länken på www.pyssellankar.com. hoppas det är ok!

Anonym sa...

Riktigt fin