2008-04-24

Färglägg motiv med MCP-teknik

Skrivet av Tettiz.

Att färglägga sina stämpelmotiv på olika sätt har varit populärt en längre tid, och hela tiden dyker det upp nya tekniker att prova. Jag har testat bland annat chalks, chalkspennor, distressmålning och ProMarkers, men det allra senaste är MCP-tekniken, eller Gamsol-tekniken som den också kallas.

MCP står för Magic Colour Pencil och det som är viktigt med denna teknik är att man har färgpennor som är pigmentrika, av god kvalitet. När du kikar i konstnärsbutiker så kika efter pennor av artistkvalitet.

1. För denna teknik behöver du:

• Färgpennor (jag använder Faber Castells Polychromos, men det finns andra sorter också)
• Stompfar (ett verktyg för att blanda och sudda ut färgerna, är som en penna av hårt ihoprullat papper)
• Skonsamt och luktfri förtunning
• Liten burk med lock och disktrasa
• Sandpapper
• Stämpel
• Stämpeldyna
• Något att stämpla på – jag använder fotokartong från Clas Ohlson
2. Stämpla upp det motiv du vill färglägga. Jag använder Adirondacks dye ink, den fungerar utmärkt till den här tekniken. Vanligtvis när jag ska färglägga stämpelmotiv så brukar jag stämpla fler av samma motiv, ifall jag vill testa olika färgställningar – eller om jag skulle råka måla fel… ;-)
3. Välj sen ut de färger du vill ha och måla i motivet – här behöver du inte vara så noggrann, du ska ändå sudda ut och blanda färgerna senare. Därför behöver du inte heller lägga färgen ända ut i kanterna heller.

Du kan med fördel lägga flera nyanser ihop för att sedan blanda dem – du kan också jobba i flera omgångar/lager för att tillslut få den effekt som du vill ha.
4. När du har lagt på färg med pennorna så tar du fram stompf och förtunning. Jag har en liten plastburk med lock som jag har lagt en tillklippt bit Wettextrasa i botten på – då kan jag fukta trasan i burken med lösningsmedlet och lägga på locket när jag sugit upp lite i stompfen – så slipper jag ha lösningsmedlet under näsan hela tiden. Det kan också vara en idé att vädra lite, för även om man ska använda luktfritt lösningsmedel, så är det inte nyttigt att sitta för länge med det. Den burk jag använder hittade jag i en konstnärsbutik, men det finns säkert någon burk hemma i köksskåpet som kan passa.
5. Fukta stompfen med förtunnaren och gnugga med cirkelrörelser så att färgerna blandas och suddas ut tills du är nöjd. Var noga med att inte lägga på för mycket från början, bättre lägga på fler lager efter hand.
6. Fila av stompfen mot sandpappret innan du byter till en annan färg.
7. Fortsätt lägga på färg och gnugga med stompf och förtunnare tills du är nöjd.
8. Byt färg och gör om hela proceduren tills du är färdig med hela motivet.
Fler tips:

Dessa pigmentrika färgpennor och MCP-tekniken kan också användas på andra sätt för att göra läckra detaljer på t.ex. en layout. På den här layouten har jag stämplat en snurkla från Autumn Leaves med Colorbox Frost White och sedan målat i med en mörkt röd penna för att framhäva den lite mer. Speciellt läckert tycker jag att det blir med klara färger på svart eller vitt.

10 kommentarer:

Tiggymon sa...

Det är en sådan härlig teknik! Blir himla snyggt. Har nyss köpt in material till detta men känner mig inte nöjd med dem papper jag har att stämpla på.
Nån mer papper än från Clas Ohlsson som funkar bra?

Zarah sa...

Grymt bra klass - snyggt blev det också! (Och så är det ju en så bedårande lärarinna! *räcker fram ett äpple*)
Nån gång måste jag testa den här tekniken - den verkar rolig! :D

Pysselskolan sa...

Jag själv köper albumblad på Akademibokhandeln ibland, så det är nog bara att titta runt! :)

Angelica sa...

Blir så sugen att pröva på! ;) Kanske ska sticka på stan och leta pennor...

Maria sa...

Det är verkligen huuur snyggt som helst! Detta tror jag blev mitt fall... jag kan inte stå emot längre! Tack för kanonbra artikel!

ulrika_m sa...

Vilken bra tutorial! Jag har precis börjat att prova med Promarkers och MCP, men har inte tänkt på (duh!) att man kan använda bara MCP! Tänk så mycket kul det finns att lära sig.

Kortmakaren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hattifnatt sa...

Jag måååste ju köpa mig såna pennor snart, det är ingen option längre! Det var ju Tettiz själv som frälste mig för ett tag sedan, men jag är sen i vändningarna...
Mycket bra instruktion!

Anonym sa...

Tack för en verkligen JÄTTEBRA guide!
Enkelt och smidigt att följa, ja, uppskattad helt enkelt.

Har bara en fråga (jag som är så pass okunnig) det är om förtunnaren.
Blir det gult av förtunnaren eller syns det inte på pappret sen? Då menar jag även om du skulle ha andra färger på själva motivet.

Tack på hörhand!
mvh
Johanna

Tettiz sa...

Hej Johanna!

Förtunnaren är helt färglös, det är bara disktrasebiten som jag har klippt till och har i burken med förtunning som är gul.

Vänliga hälsningar,
Tettiz