2008-06-07

En bok med hård pärm

Skrivet av Blomman

Jag utgick från en a5-plastficka för att bestämma storleken på pärmen. Jag lade till ca 1,5 på höjden och 2,5 på bredden. Detta för att pärmarna ska täcka plastfickorna sedan. Jag letade sedan upp styv kartong och skar till mina pärmar enligt måtten. Jag skar dessutom en remsa som var lika bred som hålkanten på plastfickan. Förutom detta behövde jag två remsor av smidig kartong för att göra ryggen till pärmen (ca 5,5 cm) och till plastfickorna (ca 4,5 cm).

Verktyg jag använde mig av är: sax, skärlinjal, embossingverktyg för att markera vikningar, nål och tråd samt dubbelhäftande tejp.


1.
Jag började med att sy fast plastfickorna på den smala remsan av den styva kartongen. Först stack jag nålen genom mittenhålet och stack upp den igen i det första stora hålet, ned genom nästa hål och upp igen i det yttersta stora hålet. Sedan tillbaka till mitten igen innan jag gjorde samma sak på andra sidan. när jag nådde mitten igen knöt jag fast trådändarna ordentligt.
2. Av den smidaga kartongen tog jag sedan den smalare remsan och bigade ett streck 2 cm från kanten på båda långsidorna. Jag syr sedan fast remsan på plastfickorna med samma teknik som förut. När den ena sidan var fäst sydde jag även den andra sidan så att plastfickorna är ordentligt fästa.
3. Nu är det dags att göra pärmen. Jag tar den andra biten smidig kartong och bigar den 2,5 cm från båda kanterna. Sedan satte jag fast dubbelhäftande tejp på samma sida som jag bigat. Det syns inte men jag sätter tejpen någon mm från vikningen. Sedan drar jag bort skyddsremsan och lägger pärmen på plats, den extra mm ger utrymme för pärmens tjocklek när man lägger ihop pärmen sedan. Lika dant med den andra sidan.
4. Jag klädde sedan pärmens yttre genom att sätta dubbelhäftande tejp över pärmen. Såg sedan till att tejp som kommit utanför klipps bort, den fastnar i omslagspapperet annars. När jag sedan tejpar fast omslaget drar jag bort en klisterremsa i taget så har jag mer kontroll på papperet och resultatet blir bättre.


5. Nu har jag skurit bort överflödigt papper runt pärmen och sätter fast dubbelhäftande tejp på alla ytor utanför pärmen. Bild 18


6. Jag skär av hörnet men lämnar en kant vid hörnet så att jag kan vika den över pärmens hörn. Det bortskurna hörnet lägger jag åt sidan då det behövs sedan. Gör likadant med övriga hörn.


7. För att det ska sitta ordentligt sätter jag en smal remsa dubbelhäftande tejp över den vikta kanten innan jag viker upp sidorna. När sidorna har blivit uppvikta och sitter fast på pärmens insida tar jag det lösa hörnet och sätter den över skarven som bildats i hörnen.
8. Pärmarnas sida har nu fått ett vackrare utseende men jag vill även göra ryggen lite snyggare. Till det tog jag en matchande remsa med grönt papper, 5 cm bred och ett par cm längre än pärmen. Fäste dubbelhätande tejp på¨baksidan och tejpade fast den över ryggen. På pärmens insida vek jag upp det överskutande papperet.
Pärmen är klar, så nu återgår jag till plastfickorna. (Eller kika på tipset nedan.)

9. Jag sätter dubbelhäftande tejp på plastfickornas fastsydda kant. Sedan passar jag in plastfickorna så att de ligger kant i kant med pärmes insida och har jämnt utrymme runt om. När den ena sidan sitter tar jag och stänger pärmen försiktigt så att pärmens utkanter möts innan jag klämmer till om ryggen så att plastfickorna sitter fast.
10. Nu är pärmen klar men för att kunna öppna den lättare bigar jag i skarven mellan ryggens och pärmarnas papper.
Dekorationer kan man göra som man vill med. Det är din egen bok från början till slut.

Tips!
Man kan även sätta in en inlaga genom att vika a4-paopper på mitten, sy ihop dem på samma vis som jag gjorde med plastfickorna – fast då räcker det med att sy en gång. Ta ett papper som är något stärre än a4 och klista fast de hopsydda papperen på det. Sedan klistrar man fast det större papperet på pärmens insida medan pärmen ligger uppslagen på en flat yta. Detta är så att bokens sidor inte rivs ur lika lätt när man använder den. I stället kommer det större papperet att hålla fast sidorna mot pärmen. När man gör på det sättet behöver man inte biga på pärmens framsida eftersom boken öppnas hela vägen. Vill man snygga till det hela sätter man ännu ett papper på insidan som täcker de olika papperslagren vid ihopsättningen.

Hoppas att det blir fina album och böcker nu.

1 kommentar:

Ingelöf sa...

Jag var själv tvungen att prova att göra en sån här bok efter att jag lagt upp beskrivningen här på bloggen.. Här är mitt resultat: http://i243.photobucket.com/albums/ff34/Ingelof/receptswappar.jpg

/Ninne