2007-09-02

En rund eller fyrkantig fläta av fyra tåtar

Skrivet av Blomman

(Sånt man gjorde i skolan av plastband och hade som nyckelring.)

Lägg garnet i kors, först ena tåten mellan tummen och pekfingret och långfinger och ring finger. Den andra tåten hänger du mellan pek och lång fingrarna och låter den hänga ned över handen.Ta tåten mellan pek och lång från baksidan av handen och för den runt pekfingret så att båda ändarna hänger ned över handen. Ta tåten från tummen-pekfingret och lägg den mellan ringfingret och lillfingret.

Ta nu den tåt som hängde ned över handen när du la den i kors och lägg den mellan pek och långfingret. Till sist tar du tåten mellan lång och ringfingret och trä den under tåten som du lade runt pekfingret, den ska nu hänga ned mellan pekfingret och tummen.

Ta loss från handen och dra försiktigt ihop öglorna.
Lägg korset över handen med tåtarna mellan fingrarna som jag beskrev först och fortsätt på samma sätt.Om man vill få en rund fläta så fortsätter man på samma hand, om man vill få en fyrkantig fläta växlar man mellan höger och vänster. Den runda kommer att se ut som en spiral om man flätar med två färger. Den kantiga kommer att vara långrandig om man flätar med två färger.

21 kommentarer:

 1. Fantastiskt!! Efter 50 år så blev jag påmind om hur det gick till då man själv höll på. Hade totalt glömt bort hur man gjorde. Underbart! TACK! Ska nu visa barn o barnbarn. Jättekul!!

  SvaraRadera
 2. ååh, jag kom och tänka på de här flätorna när jag pratade med min systerdotter och vi har nu flätat hela eftermiddagen! tack för instruktionen!

  SvaraRadera
 3. Tusen tack för bra instruktion. Behövde en aktivitet för en barngrupp i vår kyrka och kom inte riktigt ihåg hur vi gjorde en gång för ... år sen när jag var liten.

  SvaraRadera
 4. Jättebra med bildinstruktion, mina barn kommer hem med vanliga plastbandsflätor från fritids för ingen i personalen kom ihåg hur man gjorde de här. Imorgon har jag med både utskrift och tipps om sidan!

  SvaraRadera
 5. Precis vad vi letade efter, tack!

  SvaraRadera
 6. TUSEN TACK!!!!!!!
  Detta hade jag glömt bort hur man gjorde!! Ska lära mina barn!

  Mvh Milla

  SvaraRadera
 7. Äntligen...som jag har letat hur det var man gjorde...tack!

  SvaraRadera
 8. Tack sååååå jäääätte mycket

  SvaraRadera
 9. Tack för att du beskrev så bra!
  Ska ha en pysseldag för våra barn och ungdomar på vår brukshundsklubb under hösten och jag ville få beskrivningen på hur vi kunde göra en rundflätad kampleksak i tyg ! :)
  Toppen, tack!

  SvaraRadera
 10. Mycket nostalgi! Underbart ! Tack!

  SvaraRadera
 11. Tusen tack för beskrivningen. Har letat som en tok efter den :)riktig nostalgi!
  Men jag hade för mig att man hade tråden/trådarna i tumvecket.
  Tack igen

  SvaraRadera
 12. Tack för beskrivningen. Vi var några på fritids som försökte komma ihåg hur man gjorde.  SvaraRadera
 13. Tack för beskrivningen. Vi var några på fritids som försökte komma ihåg hur man gjorde.  SvaraRadera
 14. Sonen gjorde på ett helt annat sätt än vad jag lärt mig. Blev dock glad över att se att gammalt hantverk lämpar sig bra även in på -90 talet. Är superglad över din beskrivning ty jag har länge velat lära mig på nytt på gamla dar hur man flätade ihop dessa nyckelringsspiraler. Tack för en fin och bra beskrivning! =)

  SvaraRadera
 15. Det blir inget av det när jag gör det

  SvaraRadera
 16. Det blir inget av det när jag gör det

  SvaraRadera
 17. Min morfar lärde mig att göra fyrkantiga flätor. Han kallade dem för kattost av någon anledning. Sen lärde jag mig själv att göra runda. Men jag minns inte att jag hade öglorna på fingrarna, tror att vi började med ett kors och liksom trädde banden igenom "hörnen".

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Åh så bra beskrivet! Och med bildkonstruktion blir det ännu lättare😊Tack snälla du!

  SvaraRadera
 20. Tusen tack! Kul! Jag har sparat plastband i 50 år som jag nu äntligen kan visa mina barnbarn hur man gör!

  SvaraRadera