2009-12-02

Lucka två, december 2009

Har du funderat vad som är det bästa sättet att ta hand om pysselskräp på pysselträffen är? Kanske dagens lucka ger dig svaret. En hopfällbar tygkorg som du sytt själv. Du får en omgång mått i beskrivningen men det går att anpassa efter hur stor korg du vill ha. Utgå bara från bottenplattan, mät omkretsen och bestäm hur höga kanter du ska ha. Handtaget är lika långt som sidornas höjd x 2 plus diametern av bottenplattan.

Beskrivningen hittade jag här.

Matrial:

Välj två matchande tyger med minst 120 cm tygbredd
Tyg #1 70 cm
Tyg #2 30 cm
Knappar, 2 eller 3 eller 4 - nya eller gamla - lika eller olika


1x foder 74 cm x 23 cm
1x yttertyg A 74 cm x 15 cm
1x yttertyg B 74 cm x 8 cm
2x handtag 61 cm x 5 cm
2x botten 23 cm i diameter (rita runt en tallrik eller använd passare)Foder, yttertyg B, handtag och botten är samma tyg. Yttertyg A är ett annat. Om du vill använda ett tunt tyg rekommenderas det att du monterar det på ett grövre tyg genom att nästa ihop dem. Man kan använda vliesofix också men det kan ge fula veck när du haft din tygkorg ihopfälld.

Klipp ut delarna med en cm sömsmån.

Handtag

Lägg delarna rätsida mot rätsida. Sy ihop men lämna ena kortsidan öppen. Klipp av hörnen och vänd remsan ut och in. Stryk den slät och sy en stickning längs kanten.SidorVik yttertyg A på mitten rätsida mot rätsida, sy ihop sidsömmen. Pressa sömsmånerna åt sidorna.

Vik yttertyg B på mitten rätsida mot rätsida, sy ihop sidsömmen. Pressa sömsmånerna åt sidorna.

Stoppa yttertyg A in i yttertyg B och se till att sidsömmarna ligger mot varandra. Stoppa in handtagsremsans öppna sida mellan de två lagren. Nåla alla lagren. Sy ihop. Vik upp och pressa sömsmånerna åt sidorna. Sy en stickning från framsidan.Botten

Markera bottnen i kvarter med nålar. Gör samma sak med korgens sidor. Matcha markeringarna på botten plattan och sidorna mot varandra, rätsida mot rätsida, och nåla ihop. Fortsätt att nåla fast botten och sidan tills du har nålat fast allt jämnt runt om. Om du försöker sy ihop utan att nåla först kommer det med all sannolikhet sluta med att du får sprätta upp för att det inte stämmer överens. Klipp bort sömsmånerna nära sömmen eller klipp jack så att sömmen inte sträcks och går av.Foder

Vik fodret på mitten räta mot räta. Sy sidsömmen men lämna en öppning som du kan vända korgen ut och in igenom. Pressa sömsmånerna åt sidorna.

Nåla fast fodret mot den andra bottendelen på samma sätt som du gjorde med yttertyget. Sy ihop och trimma sömsmånerna.

Sy ihop fodret med yttertyget. Sätt den ena delen i den andra - räta mot räta. Se till att handtaget inte sticker upp. Se till att sidsömmarna ligger mot varandra. Sy ihop. Vänd ut och in genom hålet i fodret. Sy en stickning runt skarven mellen foder och yttertyg. Sy fast handtaget i stickningen. Sy ihop hålet i fodret. (När jag sydde min lämnade jag ett hål mellan fodret och yttertyget när jag sydde ihop dem. Hålet sydde jag sedan igen när jag sydde stickningen runt skarven.)


Knappar och knapphål

Bestäm storlek och placering. Du kan låta handtaget sitta fast som du tycker ser bäst ut.

Vik ihop "korgen"


Jag sydde min korg av lakansväv. Det blev lite för tunt så väggarna föll ihop för mig. Som tur är gick det lätt att fixa genom att sy dekorativa stickningar genom yttertyget och fodret. Har du ett tunt tyg så kan du fodra det med ett lite stadigare innan du syr ihop.

1 kommentar:

Anna-Maria sa...

Den är jättefin i verkligheten Blomman!