2009-12-10

Lucka tio, december 2009

För att hålla ordning på slantarna kan innehållet i denna lucka kanske passa? Jag hittade beskrivningen på en plånbok i den här bloggen: Confessions of a Fabricaholic Den är så snyggt gjord att jag inte ens tänker försöka fota hur det skulle se ut när jag gör den. Ni får nöja er med en översättning av beskrivningen och gå till bloggen för att se bilderna.

Innehåller:
Tryckknappsslå
6 kreditkortsfickor
Ficka med blixtlås
2 innerfickor, lika breda som plånboken
valfritt: ytterficka med blixtlås

Du behöver:
2-3 olika tyger, totalt circa en ½ m.
mellanlägg, 25 cm
kraftig tryckknapp, verktyg och instruktioner
blixtlås (Jag använde ett 18cm långt men du kan alltid klippa av det)
ett 2:a blixtlås ifall du vill ha en ytterficka
pressarfot för blixtlås till symaskinen
kraftig symaskinsnål
en skärmatta och linjal underlättar

Klipp ut tyget:
2 - 21,5 cm x 23cm
6 - 21,5 cm x 11,5 cm
1 – 21,5 cm x 10 cm
1 – 21,5 cm x 9 cm (inte i bilden)
1 – 21,5 cm x 7,5 cm
2 - 6,5 cm x 12,5 cm för tryckknappsslån (inte i bilden)
1- 21,5 cm x 20,5 cm om du vill ha en ytterficka med blixtlås

Tygåtgången för plånboken i exemplet:
vinyl:1 bit, 21,5 cm x 23cm; 1 bit, 6,5 cm x 12,5 cm
bomullstyg #1 (grön) 1 bit, 21,5 cm x 23cm; 1 bit, 21,5 cm x 11,5 cm; 1 bit, 21,5 cm x7,5 cm; 1 bit, 6,5 cm x 12,5 cm
bomullstyg #2 (gul): 5 bitar, 21,5 cm x 11,5 cm; 1 bit, 21,5 cm x 10 cm; 1 bit, 21,5 cm x 10 cm
stadigt mellanlägg: 1 bit, 21,5 cm x 23cm (om du inte använder vinyl till utsidan klipper du ut två bitar i samma storlek) Jag rekommenderar också att du sätter mellanlägg på den största kreditkortsfickan och på insidan av fickan med blixtlås för extra stadga.

Blixtlås:
OBS: När jag gjorde det här hade jag stöd av en beskrivning som j.caroline gjorde för sin hobo bag. Om du vill ha fler detaljer, titta gärna in till hennes sida.

Det här är det svåraste så jag vill bli av med det på en gång!

Steg 1. Ta en av dina 21,5 cm x 11,5 cm bitar (den här kommer att hamna på insidan av fickan med blixtlås.) Rita ett streck med blyerts på avigsidan 2,5 cm från toppen. Strecket ska börja och sluta 2,5 cm från kanterna. Rita en likadan linje 12,5 mm nedanför och dra ett streck på kortsidorna. Det är i den här rutan som ditt blixtlås ska monteras.

Steg 2: Ta en annan 21,5 cm x 11,5 cm bit (utsidan av fickan med blixtlås) och lägg den den under den bit du ritade rutan på, räta mot räta. Nåla ihop. Sy noga runt rutan med täta stygn. (Jag använde stygnlängd 1.8) Se till att hörnen blir snygga. Sy fast trådändarana för att försäkra dig att de inte lossnar.

Steg 3: Klipp upp i mitten av rutan, lämna ca 12mm i sidorna oklippt. Klipp snett in mot hörnen (så nära som möjligt) så att det blir en triangel i ändarna. Se till att det blir snyggt.

Steg 4: Vänd den ena sidan genom hålet du just gjort och stryk noga längs kanterna. Det kan vara pilligt så ta det bara lungt och nåla om det behövs.

Steg 5: Lyft upp kanterna och där ser du trianglarna du klippte ut förut. Fäst dessa mot insidan (markerat med rött). Det hjälper till att hålla kortsidorna på rektangeln snygga.

Steg 6: Jag tycker det blir bättre att sy en söm över den öppna sidan av blixtlåset, det gör det lättare att hantera vid isättning. Så, mät ditt blixtlås mot öppningen i tyget. Blixtlåset bör vara en smula för långt. Det är bra. Jag avskyr metallbiten i slutet av blixtlåset - om du någonsin fastnar med nålen i den är det mycket, mycket svårt att få loss den igen - jag vet av erfarenhet! Sy tvärs över blixtlåset (flera gånger) på delen som inte kommer att synas i öppningen. Klipp bort metallbiten. Du bör lämna kvar ett par cm extra för när du monterar blixtlåset.

Steg 7: Nåla och sy fast blixtlåset (använd pressarfot för blixtlås). Sy nära kanten på tyget (mindre än 3mm). Lägg märke till att stygnen från föregående steg är gömda bakom kanten av tyget.

*Om du vill ha en blixtlåsförsedd ficka på utsidan rekommenderar jag att du syr den nu medan du har det första blixtlåset i färskt minne. Du kan sy det när som helst innan steg #23. Instruktioner hittar du i slutet av beskrivningen. (Ber om ursäkt för att det saknas foton.)

Avsluta blixtlåsfickan:
Steg 8: Ta två 21,5 cm x 11,5 cm bitar till och lägg dem aviga mot aviga. De kommer att bli insidan av fickan med blixtlås och insidan av istoppsfickan. Nåla ihop bitarna (avigsidorna mot varandra) på utsidan av blixtlåsfickan (så att blixtlåset ligger räta mot räta med dem).

Steg 9: Sy ihop endast den övre kanten, använd 1 cm sömsmån.

Steg10: Vänd så att sömmen göms (de nya bitarna är bakom biten med blixtlåset). Stryk sömmen noga. Nåla alla sidor på fickan. Sy en stickning längs kanten du nyss sydde ihop (markerat med rött). Tråckla ihop de andra sidorna med ca 6 mm sömsmån (markerat med blått). Din ficka med blixtlås är nu färdig! OBS! Jag syr rakare än vad det verkar när man ser mina ritade sömmar ;)

Kreditkortsfickor:

Steg 11: Ta två 21,5 cm x 11,5 cm bitar. Lägg dem räta mot räta och nåla. Sy endast den övre kanten. Använd 1 cm sömsmån. Vänd så att sömmen kommer på insidan. Sy en stickning ca 3 mm från kanten. Det här kommer att bli din nedre ficka.

Steg 12: Ta din 21,5 cm x 10 cm bit. Vik den övre kanten 12,5 mm och stryk. Sy en stickning ca 3 mm från den vikta kanten. Gör likadant med bitarna 21,5 cm x 9 cm och 21,5 cm x 7,5 cm.

Steg 13: Placera de två största fickorna på varandra och nåla ihop. Övre kanterna ska ligga parallellt, det är viktigare än att de nedre kanterna ligger mot varandra. Dra ett streck med blyerts 6,5 cm från övrekanten. Sy en söm längs strecket (det kommer inte att synas senare).

Steg 14: Gör lika dant med nästa bit men rita strecket 7,5 cm från toppen.

Steg 15: Placera den minsta biten på de andra. Nåla ihop och tråckla sedan de tre öppna sidorna med 6 mm sömsmån. Ta reda på mitten av fickorna (på bredden) och gör en lös markering med blyerts längs den linjen.

Steg 16: Sy en stickning över den linjen och fäst trådarna nogrannt.

Insidorna är nu färdiga för att monteras!

Steg 17: Lägg dina kreditkortsfickor och blixtlåsfickan på 21,5 cm x 23cm biten du ska ha som insida (alla bitar med rätsidan uppåt). Nåla ihop och tråckla runt hela stycket med 6 mm sömsmån.
OBS: Jag rekommenderar att man sätter mellanlägg på insidan innan man monterar. Jag gjorde inte det eftersom jag använde möbeltyg, men jag önskar att jag hade gjort det.

Tryckknappsslå:

Steg 18: Placera dina två 6,5 cm x 12,5 cm bitar på varandra, räta mot räta, och nåla.

Steg 19: Sy runt kanten med 6 mm sömsmån. Lämna ena kanten öppen. Se still att du syr dubbelt vid hörnen så att de tål att vikas fram och tillbaka.

Steg 20: Klipp av hörnen och ansa sömsmånerna, Vänd ut och in och stryk. Sy en stickning runt de tre kanterna ca 3 mm från kanten.

Steg 21: Gör markeringar för din tryckknapp ungefär 2,5 cm från den färdiga kanten av din slå.. Följ instruktionerna från tillverkaren av tryckknappen och sätt den på plats.

Steg 22: Ta din 21,5 cm x 23cm yttertygsbit och sätt ett märke i mitten ca 4 cm från toppen (av en av de 21,5 cm långa sidorna). Ännu en gång, följ tillverkarens anvisningar för att montera den andra halvan av tryckknappen.
OBS: Du bör kanske sätta ett mellanlägg på den här delen också. Jag använde vinyl så det behövdes inte, men andra material skulle nog behöva ett mellanlägg.

(*sista chansen att sätta in en ficka med blixtlås i yttertyget.)

Steg 23: Lägg insidorna och utsidan räta mot räta och nåla. Se till att tryckknappen på utsidan ligger i linje med kreditkortsfickorna på insidan. Lämna den motsatta sidan (med blixtlåsfickan) öppen så att du kan vända allt ut och in.

Steg 24: Sy runt hela med 12 mm sömsmån. Använd en kort stygnlängd för att få en starkare söm. Sy över en extra gång runt hörnen (de är svåra att vända på). Klipp av hörnen och ansa sömsmånerna (förutom på den öppna sidan).
OBS: Ännu en gång - jag syr mycket bättre än vad jag ritar på datorn. ;)

Steg 25: Vänd allt ut och in och släta ut alla sömmar. Placera tryckknappsslån i öppningen och nåla fast. Se till att det fungerar med stängningen.

Steg 26: Byt nål på symaskinen till en kraftig nål (eller om du använder vinyl som jag gjorde, en skinn-nål). Sakta och försiktigt syr du sedan en stickning hela vägen runt. Det här tar tid och tålamod. På ställen med många lager kan du behöva dra fram nålen för hand för att komma igenom alla lager. Var särskilt noga runt den öppna kanten vid blixtlåsfickan.

Nu är du klar! Fyll på och njut av din plånbok.


Ficka med blixtlås på utsidan, instruktioner:

1. Märk ut en rektangel, som i steg 1, på avigsidan av en 21,5 cm x 23cm bit. Den här delen kommer att bli insidan av din ficka.
2. Lägg den här biten på yttertygsbiten, räta mot räta. Lägg dem kant i kant mot övre kanten och sidorna, nåla sedan runt rektangeln som i steg 2.
3. Följ steg 2-7 och sy fast blixtlåset.
4. När blixtlåset är fastsytt, vik ficktyget på hälften (räta mot räta) så att de övre kanterna ligger mot varandra. Nåla runt de tre öppna sidorna och tråckla fast med 6 mm sömsnån.
5. Fortsätt med resten av beskrivningen, från steg 8 (alternativt steg 23 om du bestämde dig sent)

Inga kommentarer: