2009-12-19

Lucka nitton, december 2009

Låt dina vackra knappar ta första platsen idag. I denna lucka kan även vi som handarbetar göra vackra smycken.

Material
Broderigarn
Blandade knappar (alla sorter)
Lim
Sax
Linjal
pärl-synål

Jag gjorde mitt armband ca 18-20 cm långt. Du kan mäta ditt favoritarmband för att få en längd som passar dig.

1. Klipp av en meter av broderigarnet. Dutta på lite lim på vardera änden och sno till en spets och låt torka. Det här ger dig en halvstel "nål" att trä igenom knapparna. Om det inte fungerar för dig kan du använda en pärlnål för att trä på knapparna.

2. Arrangera knapparna du kommer att använda i en 18 cm lång rad med lite mellanrum (1mm) mellan knapparna.

3. Ta broderigarner, vik på hälften, gör en ögla (tillräckligt stor för att passa runt den sista knappen) och knyt en knut. Du kan sätta på broderipärlor först för att underlätta att ta av och på.

4. Du har två trådar som du ska trä genom knapparna från motsatta håll. Det gör att knapparna inte vrider och vänder på sig. Använd diagrammet.

5. Trä en knapp i taget, knyt en knut mellan knapparna och dra åt tråden ordentligt, tills du kommer till sista knappen.

6. Det finns tre varianter för att avsluta sista knappen.

För variant 1 och 2 tar du tråden genom knappen och sedan avslutar du med två knutar alldelens under knappen bredvid de två första knutarna. För variant 3 trär du bara tråden genom knappen och knyter en dubbelknut ovanpå knappen. Klipp bort överflödig tråd och dutta på en gnutta lim för att hålla ihop knutarna.

1 kommentar:

Amanda sa...

Åh härligt. har idag funderat på ett bra sätt att göra ett armband/halsband av knappar. vilken tur att jag hitta dig :D