2008-11-02

Lastbils-adventskalender av tändsticksaskar

Skriven av Blomman

En variant på adventskalendern med små tändsticksaskar. Modellen kommer från en duktig norsk pysslerska Maya. Jag har försökt att göra en liknande utifrån bilderna hon visar på sin blogg. Detta är alltså min version.

Matrial:
Stadig kartong
Svart papper till karossen, hjulen och en takskylt
Ett fint papper att klä in lastbilen med
24 tändsticksaskar (jag har utgått från de små solsticksaskarna.
Silverpapper
Dubbelhäftande tejp (Bred tejp typ Biltema)
Papperssax
Spetsig sax för små detaljer
Håltång eller något annat du kan göra små fina hål med.
Linjal
Bigningsverktyg (falsben, stylus, strumpsticka el dyl.)
Svart tuschpenna
Rund stans ca 4 cm i diameter eller något föremål att rita runt.
Blyertspenna
20 vita, 8 röda och 6 gula blingstenar.
3D-kuddar

Släpet:

Jag började med släpet. Till det tog jag en bit kartong som var 19x22 cm. Jag markerade 3,5 cm från alla sidor och bigade för att underlätta vikningen.
På långsidorna klippte jag längs strecket in mot hörnet så att kortsidorna fick en flik att vika in och sätta ihop lådan med. Hörnen fick en bit dubbelhäftande tejp.

Nästa steg var att klä in lådan med svart papper. Jag tejpade hela lådan med dubbelhäftande tejp och satte fast den på ett svart A4. Jag klippte in mot hörnen för att kunna klä in sidorna. På bilden tänkte jag lite fel när jag klippte. Jag skulle ha klppt in rakare mot hörnet.När jag vek kanterna började jag med kortsidorna och det var misstag nummer två. Jag rekommenderar att vika långsidorna först och sedan vika kortsidorna över. Då blir det snyggare på baksidan där den bakre nummerskylten och bromsljusen ska vara. Jag löste det genom att klistra en ny bit papper över baksidan för att dölja flikarna.


Släpet är i stort sett klart.

Förarhytten:

Eftersom mitt svarta papper var tunn kartong använde jag det även till förarhytten. Jag klippte ut en mall av förarhyttens sida och ritade runt den på kartongen – med utrymme runt om för att kunna fästa ihop hytten.


Eftersom det blev väldigt mörkt med svart klistrade jag en bit vitt kopierings papper på insidan av sidorna. Det vita runt rutorna är då jag klippte flikar av kopieringspapperet och vek överkanterna. Tänkte att det blir en snyggare kant och samtidigt ger stadga.
Sedan klippte jag till en remsa som var så lång som ett A4 och 12 cm bred. Egentligen skulle det ha varit 10 cm men det upptäckte jag först då den var klar.

Med en remsa dubbelhäftande tejp på sidorna av remsan började jag montera ena sidan för att se var fram rutan skulle hamna. Det var ett krångligt sätt och fönstret hamnade ändå fel så mitt råd är att placera fönstret ca 13 cm upp på remsan och sedan börja montera remsan mot sidorna så att framrutan kommer på rätt ställe. Det som blir över på framsidan vek jag in mot insidan. På köpet fick jag lite mer stadga.På insidan försökte jag att klistra fast en bit vitt kopieringspapper och det var lite meckigt men gick ganska bra.När främre delen av hytten var klar bigade jag där taket skulle vikas ned till hyttens baksida. För att inte få svarta kanter på insidan satte jag fast sidornas bakflikar på hyttens utsida.


Med en färdig förarhytt satte jag en bit dubbelhäftande tejp på släpet och satte fast det mot hytten. Sätt en bit papper över skarven på undersidan för stadga.

Detaljer:

Nu började jag med hjulen. Jag tejpade fast en bit svart papper på en bit stadig kartong, ritade runt en trådrulle och klippte ut 5 cirklar. Den femte klippte jag runt ett varv till så att den blev lite mindre, den ska bli ratt.

För att snygga till dem målade jag sidorna med svart tuschpenna och en rand runt på baksidan också.

Den mindre cirkeln använde jag som mall till hjulnaven. Jag tejpade dubbelhäftande tejp på baksidan av mitt silverpapper. Klippte till fyra bitar om var stora nog för att rymma den lilla cirkeln och ha marginaler. I hörnen på tre av bitarna klippte jag bort skyddspapperet från den dubbelhäftande tejpen så att alla bitar satt ihop.Sedan gjorde jag fem hål i navkapslarnna och sedan klippte jag ut alla fyra hjulen. De blev lite skeva men jag ansade kanterna så de blev någorlunda jämna. sedan tog jag bort skyddspapperet och fäste navkapslarna på hjuen.De två framhjulen ska ha stänkskärmar. Jag tog en remsa av mitt silverpapper som var 1,5 sm bred och ca 6 cm lång. Eftersom mitt papper är guldigt på den andra sidan klistrade jag dubbelhäftande tejp över hela remsan och fäste sedan remsan på guldsidan så att en halv cm fortfarande var klistrig. Jag klippte jack i den klistriga sidan och vek remsan runt hjulen så att det blev lagom långt för stänkskärmarna. Jag klippte bort överflödigt och rundade hörnen.
Jag gjorde ett hål med håltången i ratten och klippte ut tre trianglar. Fram med tuschpennan igen och ritade runt alla kanter så att det blev svart runt om och hela baksidan med då den kommer att synas.Sidospeglarna gjorde jag av en bit karton som var 1,5 cm bred och ca 4 cm lång. Jag tejpade fast silverpapperet runt om och klippte av remsan på mitten. Den ena ändan rundade jag och sedan bigade jag ett streck ca 1.5 cm från rundningen och vek så att spegeln fick en flik att fästa den med.

Backspegeln klippte jag ut av en spillbit av silverpapperet med dubbelhäftande tejp på baksidan. Då blev den klar att fästa direkt. Jag behöver bara klippa av en bit av skyddspapperet för att fästa och låta det sitta kvar och ge stadga på resten.

Takskylten gjorde jag av en tre cm bred och 4 cm lång bit svart papper. Jag bigade i mitten och en 5 mm från nederkanterna. Med ännu en bit dubbelhäftande tejp vek jag ihop skylten och de 5 mm breda flikarna blir fötter att sätta fast skylten med. För att den inte ska fastna överallt innan den ska på plats satte jag fast ännu en bit dubbelhäftande tejp under fötterna. Tänker att det hjälper till att hålla ihop skylten också.

Kofångaren klippte jag ut ur en bit silverpapper som jag fäst på den tunna kartongen. Den är 1,5 cm bred och är hytten tio cm bred ska den vara 14 cm lång. Med en 12 cm bred hytt som min blev ska den vara 16 cm lång. Jag rundade av de övre hörnen på remsan.

Klä in lastbilen med ett fint papper. Klipp ut sidorna utan ”sömsmån” och fäst på plats.


Jag satte fast dubbelhäftande tejp före jag klippte ut sidorna. Då behövde jag inte göra jobbet två gånger.


Biga runt fönstret så blir det lättare att vika.
Klipp flikar att vika runt fönstret. Fler flikar där det är en kurva.Jag chalkade kanterna runt fönstret och sidorna men glömde att ta ett foto.

Fäst en remsa över förarhytten och klipp upp ett hål för fönstret. Klipp med ca 5 mm kvar som du kan vika in runt kanten om du tycker det är svårt att klippa en snygg kant. Glöm inte att klippa jack i hörnen för att kunna vika det snyggt över kanten.Fortsätt med papperet en bit över släpet så att skarven döljs. Det ger också mer stadga åt lastbilen.

>

Grillen klipper du ut av en bit papper som är 7,5x5 cm. Runda de övre hörnen och chalka kanterna. Sätt fast den ända ner vid nederkanten.Biga så att du kan vika ändarna på kofångaren bakåt. Den ska vara ungefär 5mm längre än förarhyttens bredd. Fäst kofångaren med 3D-kuddar.
Gör två nummerskyltar 2x1,2 cm skriv tex XMA5 på dem och chalka runt kanterna. Sätt fast den ena mitt på kofångaren och den andra på släpets baksida.

På sidan av grillen och ovanför kofångaren fäster du två gula blingstenar med fyra vita ovanför. De ska sitta som en sexa på en tärning. Gör likadant på båda sidorna av grillen. I samma höjd fast på förarhyttens sidor ska du sätta en gul med två vita blingstenar ovanför.Strax under där huven på hytten böjer sig ned sätter du fyra vita blingstenar som en fyra på en tärning. De ska sitta i ”hörnet” mellan böjen och grillen på vardera sidan.

Släpets baksida ska få bromsljus av fyra blingstenar i de nedre hörnen. De ska ska sitta som en fyra på en tärning.Takskylten kan få en text med barnets namn, god jul eller något annat som passar. Chalka runt kanten innan du fäster den.

I förarhytten sätter du fast ratten på plats med en bit dubbelhäftande tejp på ndre delen av ratten. Klipp bort en bit av skyddspapperet på backspegeln så att du kan sätta fast den i taket. Sidospeglarna fästs också på plats med en bit dubbelhäftande tejp.

Vänta med att montera hjulen tills lådorna är på plats.

Fäst ihop lådorna tre och tre med hjälp av dubbelhäftande tejp. Sätt tejpen på översidan och över kanten på ena plånet. Gör så med alla lådor.

Ta bort skyddspapperet och sätt låda nummer två på låda nummer ett. Ta bort skyddspapperet och sätt låda nummer tre på låda nummer två. Låt skyddspapperet sitta kvar. Gör om detta så att du får 8 staplar med tre lådor.

Sätt ihop fyra av staplarna bredvid varandra. Du använder den del av tejpen du satte på sidan med plånet. Gör likadant till andra sidan.

Sätt askarna mot varandra så att du kan dra ut lådorna åt sidorna. Sätt en bit dubbelhäftande tejp över skarven från ena sidan, över toppen och ned på andra sidan. Sätt fast mer tejp så att den täcker kanterna också. Det gör inget om det blir dubbla lager tejp mot mitten.

Ta ditt mönstrede papper och klipp till en remsa som är 12 cm bred och så lång som ditt papper. Sätt fast remsan där du tejpat med början på den sida som ska sitta mot släpets baksida. Lämna en bit som du kan vika under askarna för att få en snyggare kant.


Tejpa undersidan och en bit upp på sidan mot förarhytten. Sätt askarna på plats på släpet.


Använd bitar av tejpen och fäst hjulen på plats.

Dekorera och numrera lådorna.

Njut av din kalender.

(PS: Jag slaktade min första kalender och återanvände askarna till denna.)

3 kommentarer:

Maya sa...

Tusen tusen takk for at du linker til meg,og for super kommentar inne hos meg! *klem*
Lastebilen din ble råååålekker!!!
Og tusen takk for att du har tatt bilder underveis :)

Ha en superduper dag :)
Klem fra Maya.

Anonym sa...

Har ni helt missat advendtskalendern från pid.se
http://www.pid.se/se/jul/adventskalender_258.html
Helt underbart då får man paket varje dag fram till jul.

Finns även en modell som är 150cm hög om man vill ha större paket!

http://pid.se/se/jul/tower-adventskalender_1679.html

Anonym sa...

I am really enjoying the theme/design of your blog.
Do you ever run into any internet browser compatibility
issues? A couple of my blog audience have complained about my site not working
correctly in Explorer but looks great in Firefox.
Do you have any tips to help fix this problem?

Also visit my weblog :: Methadone Doctors