2008-08-26

Ordlista

Jag tog ordlistan jag skrev till pyssel.net. Är det någon av länkarna som inte fungerar eller om du vill ha ett ord förklarat som inte finns med här eller i Scrappiz ordlista skriv en kommentar så ska jag försöka förklara ordet eller fixa länken.

/Blomman

Förkortningar och lånade pysselord:

BIA = Bind-it-all En apparat som stansar hål och sedan binder ihop papper till en bok. Tänk på en skrivbok med hårda pärmar och metallring i ryggen

PP = 1) Paper Piecing. Man tar en bild och klipper ut olika delar i mönstrade eller enfärgade papper och klistrar i hop delarna till en hel bild igen.

PP = 2) Paper Piercing. Man tar en nål - vanlig eller specialverktyg som finns för detta - och sticker hål i papperet så att det bildas mönster.

UFO = UnFinishedObject, ett projekt som inte har blivit klart av någon anledning men som man spar för att slutföra någon gång - kanske.

Lifta = gör man om man gillar vad någon har gjort och gör något liknande, inspireras av eller kanske göra efter samma upplägg, fast med egen touch. Man kan lifta rakt av eller bara lite. Det uppskattas om man talar om var man fick inspirationen ifrån.

CASE = Copy And Steal Everything; när man kopierar hur någon har gjort en sak i princip rakt av, kanske ändrar man lite färger bara. På svenska blir det KOSA = Kopiera Och Stjäl Allt

Liftvarning = när någon talar om att de skulle vilja lifta något de ser.

Altra = När man tar en burk, skrivbok, bok, penna, låda eller något annat och dekorerar den så att den blir personlig.

DT = Design Team - Duktiga pysslare som hjälper företag att visa hur deras produkter kan användas i praktiken.Stansverktyg:

Dies = plattor som trycker ut motiv i papper med hjälp av en stans.

Diecuts = utstansade motiv gjorda med QK

QK = QuicKutz - en tång som man stansar ut olika motiv och alfabet med.

BK = Bosskut alias Bosse - en stans som dels stansar QK och sina egna dies, även en del sizzix

Sizzix = har många olika modeller,både större och mindre. Länkar till en tråd senare som beskriver dem.

CB = Cuttlebug ännu en typ av stansmaskin som kan ta olika storlekar av dies.

Revolution "revva" = En stansmaskin

CraftRobo(CR)/Wishblade(WB) = en skrivare som skär ut motiv i papperet. Läs mer här.

Punch = stansverktyg som "punchar" olika motiv, runda hörn etc

Punchisar = utstansade motiv gjorda med punch

Scrapbookstermer:

Scrapbook = tidigare översatt till klippalbum på svenska. Ett album där man inte bara sätter in foton utan dessutom smyckar ut sidan och (inte alltid) berättar något om händelsen. Man kan scrappa utan foton.

Scrap /scrappa /scrapping = När man gör ett collage som berättar om något som är viktigt i ens liv.

LO = LayOut, En färdig sida eller en ritad ide på hur man kan placera foton, texter, rubriker och utsmyckningar.

Skiss = En ritad ide på hur man kan lägga upp en scrapbooksida.

Journaling = en text som berättar om det man vill visa med LO:n.

Journaling jar= en burk med frågor som man skriver svaren till i en bok. Som en dagbok fast med ett nytt tema för varje gång man skriver. Ett sätt att få släkt och vänner att dokumentera sina minnen innan de går förlorade.

BOM = Boken Om Mig - när man scrappar om sig själv. Barndom, sin familj, intressen mm

Cardstock = ett kartong-papper som man oftast använder som bakgrund på en LO

Swatch = provkarta, en samling pappersprover som visar färg, struktur och tjocklek. Till exempel så kan man samla alla färger av en struktur av Bazzill-cardstock så att man vet hur de ser ut om man beställer över internet.


Utsmyckningar:

Brads = jungfruben/påsnitar, finns i olika färger, former och storlekar.

Eyelets = öljetter,finns i olika storlekar, färger och former

Quicklets = en öljett som inte kräver något verktyg för att användas.

Silent setter = ett verktyg som man använder till öljetter, Man slipper banka och kan därför använda den även nattetid.

Krokodil = Crop-a-dile 2 -ett verktyg som sätter fast öljetter, behövs ingen styrka

Embossing = när man gör en upphöjning av ett motiv. Går att göra med mallar/stenciler och ett trubbigt föremål eller med ett pulver som strös över ett stämplat motiv som man sedan smälter.

EP =Embossing Pulver (powder på engelska) Ett finkornigt pulver som fastnar på tex ett stämplat motiv. Överblivet pulver går att spara för fler användningar. När man har fått bort det oönskade pulvret så värmer man motivet så att det smälter. Det går bra över en brösrost eller spisplatta men många tycker att en värmepistol ger bättre kontroll.

Chipboard -monogram/figurer = Utskurna bokstäver eller former i tjock kartong, finns dekorerade och odekorerade. Används för att få en 3D effekt på kort och LO:s. Kan också kallas gameboard.

Punchinella = Det som blir över när de gör paljetter, alltså det som blir kvar runt hålen. Används som dekoration.

Doodling = "telefonklotter", när man ritar mönster för hand på en LO eller ett kort. Kan se ut hur som helst som det gör när man just klottrar vid telefonen.

3D- kuddar = små skumkuddar med klister på ovan och undersidan. Används till att skapa olika nivåer på ett kort eller LO.

Gluedots/Zots = en limprodukt som är som en liten prick. Liknar det som reklam sätts fast med i veckotidningar. Finns både som permanent och flyttbara.

Xyron/X:et = en apparat som hjälper dig att göra ett vanligt papper till ertt klistermärke. X:et är en liten variant som tar pappersbitar mindre än 3,5 cm på bredden. Finns i större varianter och har både permanent och flyttbart klister.

Prima = Prima got Flowers - ett fabrikat som tillverkar pappersblommor (och annat)

Bazzill = ett fabrikat som tillverkar cardstock - kartongpapper, och även har andra dekorationer som matchar kartong papperen.

Vellum = ett papper som är matt genomskinligt och har en plastig känsla. Det går att stämpla och färglägga och använda i skrivare. Om man klipper remsor går det också att använda i en klassisk Dymo. När man präglar det blir det vita upphöjningar på papperet.

Kortmakeri:

Mounted/Monterade stämplar = stämplar som man köper som sitter på en träkloss, EZ-mount - eller liknande.

Unmounted/Omonterade stämplar = Stämplar som inte har något som sitter på gummit, måste monteras på något sätt innan man använder dem.

EZ-mount/EZ = ett ark med skumgummiliknande matrial som har en klistrig sida som man fäster gummistämpeln på och en sida som fäster mot t.ex ett acrylblock. Man monterar den omonterade stämpeln på EZ och använder stämpeln med hjälp av ett acrylblock. Stämpeln sitter fast på acrylblocket medan man stämplar men går lätt att ta loss så att acrylblocket kan användas till en annan stämpel.

Rubber stamps = gummistämplar, kan vara både monterade och omonterade

Foamstamps = Stämplar gjorda i ett skumgummimaterial liknande det i sittdynor fast med slät yta.

Clearstamps = genomskinliga stämplar som fäster mot ett acrylblock utan att vara monterade med något.

Distresser = en flytande färg som kan användas till att färglägga stämpelmotiv. Finns i stämpeldynor och refiller.

Chalks = tavelkritsliknande färg som kommer förpackade som ögonskuggor i små fyrkanter,

Fluid chalks = stämpeldyneliknande färg som används till att färga kanter på papper så att de ser äldre ut. Används även till scrapbooking.

Twinklings = en vattenfärgsliknande produkt med glittrande effekt.

PM = ProMarker (märke), alkoholbaserade tuschpennor som används blandannat för att färglägga stämpelmotiv. Skillnaden på PM:s och vanliga tuschpennor ligger i att när man målar med dessa så blir det inte randigt utan färgen flyter ihop. PM:s är populära hos folk som tecknar Manga också.

Länk till Scrappiz ordlista för de ord och begrepp som inte finns med här.

Inga kommentarer: