2008-06-12

Dagisväska

Skrivet av Blomman

En dagisväska finns på http://knapmodern.blogspot.com/2007/08/dagiskasse.html knåpmoderns blogg. Jag utgick från beskrivningen på väskan där.

1. Ta ditt tyg och klipp/riv till två bitar som är 45x45 cm och en som är 30x15 cm. För en stadigare väska syr du även ett foder och klipper/river till samma bitar av det.

2. Ta fyrkanterna och lägg dem på varandra. Vik på mitten och klipp bort en bit så att du får ett handtag till väskan. Hur mycket du lämnar till sidsömmen är hur djup väskan blir. Tänk på att tyget är vikt så du ska klippa så att du lämnar ca halva handtagsbredden mot mitten. Det är inte så noga hur långt från kanterna du klipper. Ser det ut att vara bra så är det bra.3. Ta fodertyget och lägg fyrkanterna mot varandra. Vik på mitten och lägg de redan urklippta bitarna ovanpå.Klipp ut efter yttertygets rundning så har du gjort klart för att börja sy.4. Sy en söm i varje sida och i toppen av handtaget. Gör likadant på fodret.5. Nåla fast bottenbiten. Jag satte kortsidan mot sidsömmen medan knåpmodern satte långsidan mot sidsömmen. Vill man hänga den över axeln är knåpmoders sätt bäst men du kan välja själv.

Vik bottenplattan på mitten - om långsidan ska vara mot sid sömmen lägger du kortsidorna mot varandra, om kortsidan ska vara mot sidsömmen lägger du ihop långsidorna. Sätt fast bottenplattan mot sidsömmen där du gjorde ditt veck. Sätt fast den andra sidsömmen på motsatt sida. Nåla vidare genom att sätta en nål på vardera sidan om mittnålen. Det gör att du får lika mycket tyg åt båda sidorna. När du kommit till kanterna ska du sätta fast en nål i mitten på de två sidor du har kvar. Om du valde att nåla kortsidan mot sidsömmen gör du så här: Ta fingrarna mitt för den onålade sidan och dra väsktyget åt sidorna så att väskan viker sig. Se till att sidsömmarna kommer mitt för varandra. Där du har fingrarna är mitt i och sedan nålar du mot mitten av bottenplattans långsida. Om du har kortsidan kvar lägger du bottenplattan mot tyget och nålar från mitten mot hörnet.

6. Sy fast bottenplattan. Om du har väsktyget så att du ser det är det lättare att sy runt hörnen.7. Klipp bort hörnen och klipp några jack runt hörnen ner mot sömmen - fast klipp inte igenom sömmen.8. När du har sytt ihop både yttertyget och fodertyget vänder du yttertyget så att rätsidan kommer utåt = sömmarna kommer inåt. Sätt sedan fodertyget - som har sömmarna utåt - i ytterväskan och se till att sidsömmarna ligger slätt mot varandra.

9.Se till att fodertyget kommer ända ner i ytterväskan. Sätt några nålar i botten och på sidorna så att du vet att det är ok. Om det är ojämnt i väsköppningen kan du jämna till kanterna. Är något av handtagen för långt tar du bort sömmen, låter tyget gå omlott så att det blir jämnt med det andra handtaget. Sätt en nål i tyget där det andra handtaget är ihopsytt - en nål i varje sida. Lägg ihop sidorna med nålarna mot varandra och se till att kanterna pekar mot det andra handtagets innersöm. (Som när du satte i fodret i väskan och sidsömmarna låg platt mot varandra)10. Sy ihop yttertyg och fodertyg runt väsköppningarna. Det är lättare då att sy fast kantbandet.11. Lägg vikningen på kantbandet mot sömmen. Det som sticker ut ovanför klipper du bort.12. Vik kantbandet några cm och nåla fast mot kanten.Nåla runt hela och låt slut änden gå några cm omlott. Sy fast kantbandet runt om - sy i vikningen av bandet.

13. Nåla fast kantbandet mot den andra sidan. Börja med att ta den vikta biten av kantbandet och lägg den över den sista biten som gick omlott. Vik ned och nåla fast.

Nåla vidare runt hela öppningen och sy sedan en söm nära ytterkanten av kantbandet.14. Gör likadant på den andra öppningen och sedan har du en färdig väska:Den är också vändbar:

2 kommentarer:

Karin sa...

vilken kul blogg, glad att jag hittade hit! väskan hamnar direkt på min att göra-lista :)

Caroline sa...

Tack för din pedagogiska beskrivning! Precis vad jag behövde ;)