2008-09-29

Tändsticksask julkalender

Skriven av Blomman

På pyssel.net har många börjat göra julkalendrar av tändsticksaskar. Tänkte skriva en beskrivning på svenska här i Pysselskolan. Orginalbeskrivningen kan du läsa på Bubbly Funk. Jag har inte följt den beskrivningen helt och hållet när jag gjorde min.

Det du behöver är 24 tändsticksaskar, dubbelhäftande tejp, stadig kartong eller en bit masonit till golv och tak, ett fint mönstrat papper eller matchande spillbitar, 24 brads eller något annat att öppna/stänga lådorna med, dekorationer.

I den ursprungliga beskrivningen har de målat alla lådor med akrylfärg. Några skrev på pysselforumet att det blev trögt att skjuta in och dra ut lådorna så jag skippade det momentet.

Jag köpte vanliga små solstickanaskar. De var förpackade med åtta askar per förpackning så jag behövde tre förpackningar. Det blir många tändstickor:


Jag började med att klä in bottenplattan och taket med fina papper. Har inte tagit några bilder på det tyvärr.

Jag satte en bit dubbelhäftande tejp på alla askarna:

Jag tejpar bara ena halvan av asken.


Sedan tog jag tre askar och satte fast dem på varandra.
Jag klistrar fast askarna med den dubbelhäftande tejpen åt samma håll.

Den understa asken får behålla skyddspapperet så länge.

Nu sitter alla tre ihop.

Jag tänkte använda vanlig brun cardstock som bakgrund på mina tändstickslådsidor. Eftersom jag har den dubbelhäftande tejpen åt samma håll var det enkelt att sätta fast kartongbiten.



När jag klistrat ihop fyra staplar med tre askar i varje satte jag fast dem på botten plattan. Jag tog då bort den dubbelhäftande tejpen från den understa asken och satte den på plats.

Här missade jag att ta ett foto så här sitter redan den andra våningen på. Det syns kanske inte så bra men jag tejpade ett lager dubbelhäftande tejp över alla fyra askstaplarna.

Sedan satte jag fast en bit cardstock som mellanlager.


På cardstocken satte jag fast nästa omgång med tändsticksask staplar. För att det ska vara stadigare sätter jag en långsida över det första varvets kortsida. Då får man två ytor att dekorera som sitter lite överlappande i mitten.

Jag glömde att jag hade tagit ur lådorna så den undre delen blev lite mosad. För att ge den stadga på nytt satte jag dubbelhäftande tejp på några juliga band.

Om du tittar noga ser du att bandet går från insidan på ett av hålen som lådorna ska stoppas in i över långsidan och in i andra sidans hål. Den här nödlösningen gjorde att jag fick byta ut mina dekorationsplaner. Det går att sätta fast band längs askarnas långsida innan man sätter fast cardstock eller mönsterpapper på sidorna. Banden ger mer stadga åt lådkonstruktionen.

Med ännu ett lager dubbelhäftande tejp på övre lagrets staplar är det lätt att fästa taket.

Nu började jag dekorera mina lådor. Jag valde ett mönstrat papper, satte dubbelhäftande tejp på baksidan och skar till remsor som är något bredare än askarnas framsida. För mig blev det 3,5 cm.

Först satte jag remsan på lådans framsida.


Sedan stack jag ett hål med en nål.


För att få igenom mina brads vidgade jag hålet med en nagelsax.


Då blev det lätt att sticka in min brads.


Jag vek ut benen och klistrade fast resten av remsan på askens insida. För att det skulle bli snyggt över lådans kant klippte jag ett litet jack på båda sidor och sedan ansade jag det som stack upp.


I och med att jag klippte remsan lite bredare än asken täcker den hela botten i asken.


Efter allt detta tog min dubbelhäftande tejp slut så min kalender är inte riktigt färdig ännu. Jag hoppas att det går att använda min beskrivning och göra egna kalendrar ändå.




Nu har jag köp mer tejp och så här blev min kalender:

Trasselbollar

Skriven av LinaK

Så här gör du:


Detta behöver du: Papperssnöre i den färg du vill. Finns i hobbyaffärer eller på Ikea t ex. Decoupage Lack, en rund ballong och plastfolie. Även ett par plasthandskar kan vara bra att ha.


Blås upp ballongen till den storlek som du vill ha på din boll. Kläd sedan in den i plastfolie. Detta gör du för att det ska bli lättare att ta bort snöret ifrån lacket när det har torkat.


Häll upp lite Decoupage Lack i en kopp och doppa ned handen så att du får handen full av lack. Dra sedan en bit av snöret igenom så att den blir kletig. Om du har ett tjockt och stelt snöre kan det underlätta om du har fuktat ned snöret innan med vatten, men snöret som jag använde sög upp lacket bra ändå.


Sedan är det bara att börja linda det lackade snöret runt ballongen utan någon som helst ordning. Se till att snöret hela tiden är lackat genom att hämta lite nytt lack i handen då och då. Linda så mycket och tätt som du tycker att det blir snyggt.


Så här kan det se ut när det är färdigsnurrat. Var noga med att det inte blir något "hål" där plastfolien sticker ut. Lägg bollen åt sidan och låt den torka. Tiden varierar beroende på vilken typ av snöre du har och hur mycket lack du har haft på, men när bollen är torr och hård så är den klar.


Sedan är det dags att sticka hål på ballongen och försöka få ut innehållet.


Lossa plasten ifrån tråden och dra försiktigt ut den. Ibland kan det vara kvar lite lack mellan några trådar, men det är bara att pilla bort det med.


Sedan är bollen klar och det är bara att göra fler att matcha med. De är jättefina att ha i en hög vas eller som jag har dem, på ett fat. Så enkelt att byta färger allteftersom årstiderna passerar och en kul present att ge bort!

Lycka till!

2008-09-28

Ett 15x15 kuvert av ett 12"x!2" (ca 30x30cm) ark

Skriven av Blomman


Jag är inte så jättenoga så jag börjar med att lägga mitt kort på baksidan av papperet. Kortet får ligga med lite marginal från hörnet. Jag markerar ca en halv cm utanför kortets hörn. Det ger utrymme för att stoppa i kortet senare. Speciellt om det är ett kort som det jag gjort här med 3-D motiv och många veck på kortbasen.

Är du noggrann tar du fram linjalen och mäter ut att det blir lika långt från hörnet på båda sidor, att alla sidor runt kortet blir lika långa och att det blir 90 graders vinkel i hörnen.


Jag ritar sedan streck mellan de fyra punkterna. Det ska bigas längs strecken så här bigade jag på en gång.

Klipp in till hörnen till de övre punkterna. Här klippte jag snett in på ena sidan och rakt in på den andra. Det går bra vilket som.


Sedan vikar jag in kortets sidor och nedre fliken. Det här blir fickan i kuvertet som kortet ska stoppas in i.


Jag ritade en cirkelformad öppning i kuvertet. Den övre fliken ska täcka den så rita den inte för djup. Sedan klipper jag bort det överflödiga papperet och klistrar ihop sidornas flikar med botten fliken. Nu har jag bara toppfliken kvar.


Vik toppfliken över kuvertet. Om man vänder på kuvertet kan man rita längs kuvertets sidor så att man vet hur bred toppfliken kan vara. Markera på fliken bit nedanför den cirkelformade öppningen så att du vet att toppfliken täcker den.


Klipp bort överflödigt papper. Markera ca två cm in från vardera sidan på den nedre delen av toppliken och dra ett löst blyertsstreck från övre hörnen ner till markeringarna. Klipp bort det överflödiga.


Sätt fast några bitar dubbelhäftande tejp där skyddspapperet sitter kvar så går det lätt att klistra ihop kuvertet sedan. Både för dig själv och om du skickar med kuvertet vid försäljning.


Nu är kuvertet klart och kortet ryms bra.


Baksidan av kuvertet.

Framsidan av kuvertet. Jag klippte till en bit papper i enfärgat kopieringspapper för att skriva addressen på och klistrade fast med dubbelhäftande tejp.

Påskort - beskrivning

Skrivet av Ninne

För att göra ett påskort så behövs först och främst en vanlig påse i modell enligt nedan. Min påse är 18,5 x 11,5 cm.

Börja med att vika påsen på mitten med botten inåt, se bilden:



Nu ska vi göra själva "ryggen" på kortet:

Skär till två bitar papper som är ca 2 cm breda och 11,5 cm långa. Är din påse av annat mått skär du till en bit i storleken som passar Din påse.
Jag har valt ett dekorativt mönsterpapper.

Limma sedan dit bitarna på varsin sida om påsens vikta kant. Sätt dem mitt emot varandra med den mönstrade sidan utåt.

För att få stadga i kortet häftar du kanten längst in med häftapparaten, ca 3 häftningar räcker bra.



Ditt kort bör nu se ut så här uppifrån:



Nu är det bara att dekorera alla sidor av påsen med papper, dekorationer, stämplar mm. Låt fantasin flöda fritt!

I den delen av påsen som fortfarande är öppen kan man stoppa in en tag för att skriva en hälsning på.

Jag visar ett av mina färdiga kort nedan.







Lycka till! :)
Och glöm inte att maila in bilder på era påskort eller skicka länk i en kommentar!

2008-09-27

Att göra en kortbas

Skriven av Blomman

1
Här har jag tagit ett A4 ark att göra min kortbas av.


2
Först markerar jag mitten av arket på tre-fyra ställen. Det underlättar när jag ska dela arket i två lika stora delar.


3
Jag lägger linjalen efter markeringarna och drar ett lätt blyertsstreck som markerar mitten.


4
Här syns markeringen.


5
För att dela arket kan man använda en skalpell...


6
..eller en sax. Det går också att använda en skärmaskin eller skärlinjal om man har en sådan.


7
Nu har jag ett ark i A5-storlek.


8
Ännu en gång märker jag ut mitten av papperet med tre-fyra märken.


9
Sedan lägger jag linjalen efter markeringarna.


10
Nu ska jag "biga" ett streck. Det betyder att jag försiktigt trycker ihop pappersfibrerna där jag ska vika kortet. Det gör att det blir lättare att vika en snygg kant. Man kan använda en bordskniv...


11
...eller en stylus, strumpsticka eller ett falsben. Falsbenet är ett verktyg som är speciellt anpassat för att biga.


12
Så här ser det ut när pappersfibrerna har pressats samman. Tryck inte så hårt eftersom det kan hända att man skadar papperet så det går sönder.


13
Vik nu ihop papperet längs det bigade strecket.


14
Nu har vi en kortbas som är cirka 15x10 cm


15
Se efter att kanterna är jämna. Det kan vara lite som sticker ut. Det är upp till dig om du vill jämna till kortet eller inte.


16
För att snygga till den vikta kanten kan du dra tumnageln längs vikningen. Har du ett falsben är det ett utmärkt instrument att använda.


17

Nu har jag en färdig kortbas som jag kan dekorera.



Vill jag göra ett 15x15 cm kort markerar jag 15 cm på A4-arket och skär/klipper bort det som är överflödigt. Märker ut mitten av arket och bigar där kortet ska vikas ihop.



Har jag ett 12"x12" ark (ca 30x30cm) kan jag göra två 15x15 cm kortbaser. Eller en kortbas som har två vikningar så att jag kan göra ett kort med sedelficka eller med två överlappande framsidor.