2007-06-27

Annorlunda vikningar på kort

Gör du alltid likadana kort? Dubbla, fyrkantiga, "vanliga"?
Här kommer ett gäng annorlunda kort gjorda av medlemmar på pyssel.net.
Jag hoppas att ni blir lika inspirerade som jag när jag ser dem! :)


Krimskrams








Heila






Latto

Bild 1 = stängd.
Bild 2 = öppen, öppnas som ett dragspel.








Ele




Hattifnatt

Det är ett vanligt dubbelvikt 15x15-kort som jag klistrat en vikt, extra framsida på. Man kan alltså fälla ner halva framsidan och då syns ett nytt motiv.




Framsidan nedfälld.

Besina




Gankis









2007-06-25

Tipsa oss om länkar!

Vi behöver din hjälp!

Som ni kanske redan vet är webben en spännande plats full med information. En del av den här bloggen tänkte vi kunde vara att samla den här informationen och inte bara skapa egen utan också länka vidare till andra. Alltså: vet du någon inspirerade person eller sida full med kreativitet och tips vill vi gärna att ni delar med er! Eftersom jag själv är inbiten papperspysslare behövs det särskild hjälp med att hitta sidor med tips på annat pyssel.

Vilka är dina favorit sidor när du vill lära dig något nytt? Vilken informationsskatt sitter du på? Mejla oss eller lämna en kommentar så kollar vi upp och tipsar vidare här i bloggen. Kolla även i högermarginalen på de länkar som vi redan börjat lägga dit. Saknas det någon kategori?

Tipsa oss!

/Karin

2007-06-24

Öglor

Steg 1:
Sätt hattpinnen ungefär på mitten i din rundtång.

Steg 2:
Böj pinnen bakåt (eller åt vilket håll du nu föredrar, jag är vänsterhänt så detta blir mitt sätt att göra det på) över hattpinnen.

Steg 3:
Byt grepp på tången, du kan flytta hattpinnen lite närmare ytterkanten nu.

Steg 4:
Böj hattpinnen uppåt för att skapa en "blixtliknande" form.

Steg 5:
Du kan flytta ut hattpinnen något lite till om du vill, eller så bara böjer du över hattpinnen över rundningen av tången för att skapa början på en ögla.

Steg 6:
Om du måste, byt grepp på tången igen och fortsätt böj hattnålen runt, för en hel ögla. I detta skede kan du nu trä på öglan på en öronkrok, kedja, eller liknande.

Steg 7:
Vrid hattpinnen runt basen på pinnen och börja snurra runt basen.

Steg 8:
Efter 3 varv eller så kan du knipsa av överflödig hattpinne och nypa in den utstickande delen med hjälp av en tång eller till och med klämpärletången (som också är bra på att jämna till öglan om den inte blir riktigt jämn).

Kort med sedelficka

Skrivet av Blomman.

Jag börjar med att dela ett ca 30x30cm stort papper på mitten.



Jag bigar, drar ett streck där jag ska vika med något hårt men slätt - jag använder mina embossingverktyg. Alltså - jag bigar där jag vill vika kortet.



Jag bigar även på andra sidan så att kortet får tre fält.





Nu går det lätt att vika kortet.



Jag tar den del av kortet som är längst åt vänster och bigar ett streck snett över ett hörn. Jag lämnar en bit längst ned och närmast framsidan så att fickan blir lite djupare och inte gör kortet för tjockt vid vikningen.



När jag viker längs bigningen sticker en bit av hörnet in på mittendelen. Jag klipper bort en bit av hörnet - inte alltför nära kanten, den kommer ändå inte att synas.





Jag använder dubbelhäftande tejp att sätta fast fliken med så att den inte rör på sig.



Sedan tejpar jag längs neder kanten och viker ihop kortet.



Min sedelficka är klar.

2007-06-23

Tag pocket

Mall gjord av CyberPet.



Hur ett tag pocket-kort kan se ut ser du här.

Klämpärletång

Skrivet av CyberPet.

Jag klämmer inte så jättehårt, de av sterling silver brukar vara rätt mjuka så man får den där bra formen på dem, så att man sen kan klämma ihop dem. Sedan rundar jag dem lite lätt. Men vissa klämpärlor är rent förgjorda, speciellt om de är för hårda, så spricker metallen.

Försök också se till att båda trådarna ligger på varsin sida, så att de inte korsas inne i pärlan, då kan det bli knas nämligen.

Fotografering av alster

Skrivet av CyberPet.

Jag börjar med att använda ett större vitt papper (har förvisso inte jättestort som syns nedan) som bakgrund/golv. För att få korrekt vitbalans använder jag ett gråkort (se nedan) som jag korrigerar om det blir lite galet.

För det mesta behöver jag inte redigera så mycket, jag kan för det mesta beskära bort störande objekt eller radera lite av bakgrunden. I mitt fall brukar jag oftast bara radera bort gråskalan och beskära bilden tätare.

Det viktigaste är egentligen hur man ställer in kamera/blixt. Jag har en extern blixt som jag vinklat upp i taket, så att det sprider ljuset bättre. Men normalt vill kameran kompensera för vit bakgrund (för att göra den "Neutralgrå") så man måste lura kameran och öka exponeringen.

Nedan är ett exempel på hur ett exponeringsprov ser ut, för att avgöra hur mycket jag ska ställa in blix/kamera.

Som du ser på första bilden uppe till vänster så är det "Normalinställning". Dvs bakrunden blir väldigt grå och hela bilden mörk. Detta för att det är en större yta vitt än annan färg. Så därför får man prova sig fram lite till bästa blixtkompensationen (antingen på blixten eller i kameran) för just det motiv man ska fota. Jag brukar lägga mig på +1 till +1 1/3 när jag fotar av kort och andra små objekt och får då mest vit bakgrund. Om den inte blir helt vit kan man efterjustera detta senare i Photoshop också.

2007-06-20

Evighetskort

Skrivet av Blomman.

Uppslag för uppslag:









Innan den är ihopklistrad:





Vidare till instruktionerna:



Skär till ett papper som är 10cm brett och 20 cm långt.



Markera papperet 5 cm från båda kortsidorna.



Markera 5 cm i mitten utifrån de markeringar du gjorde innan.



Gör likadant på andra sidan.



Markera mitten av de streck du nyss gjorde och dra ett streck emellan.



Markera 7.5 cm från kortsidorna.



Vik en dalvikning vid markeringarna.



Nu ska kortet se ut så här.



Skär upp kortet längs strecken du markerade tidigare. Även de korta strecken ska skäras upp. (Hittade inte min skalpell så därför använde jag sax på den här bilden. Skar upp en början med rullskäret först.)



Nu ska det vikas en dalvikning längs med hela kortets längd.



Naturligtvis på båda sidor.



Vik kortet vid dalvikningen på kortsidan. Kortet ska nu vikas vid den korta öppningen i mitten av kortet. Vik den så att det blir ett berg-veck när du viker ut kortet igen.



Här ser ni vikningen från andra hållet.



Gör likadant på andra sidan.



Kortet ska nu se ut så här.



Och så här när du vänder på det upp och ned.



Vänd tillbaka till den här sidan och vik de båda flikarna bakåt.



Så kommer du till sida ett.



Ta tag i den övre fliken och vik den bakåt. Gör likadant med den undre och...



... fram kommer sidan två.



Vik sidorna bakåt och fram kommer ...



... sidan tre.



Vänd den utstickande fliken bakåt och du kommer till...



... sidan fyra, eller den sista sidan.